Přeskočit na obsah

Prezidentka ED – Evropské koalice proti rakovině v Evropském Parlamentu „Proč záleží na screeningu a včasné diagnóze.“

Prezidentka ED Tanja Spanic promluvila v Evropském Parlamentu na zasedání Zvláštního výboru pro boj s rakovinou. Výbor pro boj s rakovinou (BECA) byl ustanoven s cílem zajistit všem Evropanům přístup ke screeningu a inovativní léčbě rakoviny. V souladu s Evropským  plánem boje proti rakovině se zaměřil hlavně na screening, včasnou diagnózu, životní styl po léčbě, prevenci, pacienty i pečující a rovný přístup k lékům a léčbě pro všechny. Pomocí několika veřejných slyšení připravil půdu pro konkrétní působení EU.

Už přes 25 let hraje ED zásadní roli právě při implementaci důležitých zdravotnických služeb spojených s rakovinou prsu, především k ověřeným novým informacím, kvalitnímu mamografickému vyšetření a k vytvoření speciálních onkologických center, dále k optimální léčbě i následní péči.

Spolupracovala na přípravě rezolucí a písemných deklarací EP a angažovala se v Iniciativě Evropské komise proti rakovině prsu a za implementaci zásad její publikace Evropského průvodce screeningem a diagnózou. Tanja Spanic zdůraznila nutnost screeningových programů ve všech zemích jako prevence smrtelných případů.

 Iniciativa Evropské komise může sloužit jako dobrý příklad pro jiné druhy rakoviny (tlustého střeva nebo děložního čípku).

Zasedání BECA je pozitivním znakem, že EP vnímá rakovinu a onkologické pacienty jako svou prioritu. ED vítá Evropský plán boje proti rakovině a celou ambiciózní iniciativu Evropské komise, do které se nadále aktivně zapojuje.

Marta Kostrová, zástupce ČR pro ED a ECPC