Přeskočit na obsah

15. Panevropská konference (virtuální)   

Panevropská konference, kterou organizovala ED-Evropská koalice proti rakovině, se uskutečnila 23. – 24. 10. 2021. Nesla se v duchu naděje na návrat k „normálu“ po covidové pandemii.

Za účasti 130 zástupců národních pacientských organizací z 47 členských zemí poskytla nejnovější informace a úspěchy léčby, chirurgie, pohled do budoucna i poučení z pandemie covid-19 a zdůraznila posun ve strategii za zlepšení všestranné onkologické péče.

Hlavní přednášející byla evropská komisařka pro zdraví a výživu Stella Kyriakides, která vyzdvihla přínos Evropského plánu boje proti rakovině (EU), uvedeného v únoru 2021. Nabízí řešení základných oblastí – prevence, včasná diagnóza, léčba a kvalita života.

Fatima Cardoso, prezidentka Aliance ABC Global, shrnula nejdůležitější body poučení z pandemie covid-19, která na jedné straně ochromila důležité preventivní screeningové programy, ale i kontroly a vyšetření i léčbu, na druhé straně dokázala spojit všechny složky související s vývojem léků v rekordním čase i využít možnosti digitalizace zdravotnických služeb.

Luciana Neamtiu z Joint Research Centre v Itálii popsala Iniciativu Evropské komise o rakovině prsu a zdůraznila aktivní úlohu pacientských organizací při vytvoření 86 požadavků na kvalitní a všestranné onkologické služby, které se dostanou do všech prsních center. 

Sdíleli jsme úspěchy ve výzkumu a léčbě, nejlepší praxi vybraných zemí i své poznatky a zkušenosti v rámci workshopů.

Konferenci otevřela i ukončila Marzia Zambon, výkonní ředitelka, i prezidentka ED Tanja Spanic.

Marta Kostrová, NatRep pro ED a ECPC