Přeskočit na obsah

KONFERENCE ECPC-EVROPSKÉ KOALICE ONKOLOGICKÝCH PACIENTŮ

Poslední květnový víkend jsem se zúčastnila výroční konference Evropské koalice onkologických pacientů v Bruselu. Probíhala současně na místě v Bruselu i on-line. Páteční odpoledne bylo věnováno prezentacím zástupců EU, pro nás hlavně evropské komisařky pro zdraví a bezpečnost potravin Stelly Kyriakidis z Cypru (bývalá prezidentka Europa Donna-Evropské koalice proti rakovině, naší evropské organizace), která zdůraznila hlavně iniciativu Evropské Komise vyjádřenou v Evropském plánu boje proti rakovině. Plán je zaměřen na 4 hlavní oblasti boje s rakovinou, a to prevence, včasná diagnóza, léčba a kvalita života onkologických pacientů během léčby i v remisi. Hlavním cílem plánu je snížit početnost onkologických onemocnění, snížit úmrtnost, a hlavně umožnit všem členským zemím rovný přístup ke kvalitní léčbě i celkové péči o onkologické pacienty, včetně řešení komplexní ekonomické, sociální i společenské problematiky související s onemocněním.

Prezentována byla i personalizovaná léčba, genomické testování a dopad kovidové pandemie na onkologické pacienty a zajímavá novinka – Onkologicky zaměřené živé laboratoře, věnované digitální transformaci klinické praxe a s tím související inovativní zdravotní služby všem onkologickým pacientům.

Druhý den byl věnován novému výboru ECPC, plánům a aktivitám v budoucnu.

V rámci představování nejlepší praxe jednotlivých členských zemí se naše Aliance a mladé Bellisky mohly pochlubit úžasnou knížkou NEJSI NA TO SAMA – Průvodce rakovinou prsu, která získala cenu EBCC-13 Art&Humanities Award, a také brožury napsané panem Stanislavem a jeho paní, věnované metastatickým pacientkám.

Úspěch měly i letáčky o samovyšetření v angličtině a také  mandaly, které navrhovala Nikola.

Byla to užitečná a úspěšná událost, která po kovidovém útlumu znova zařadila mezi priority společný boj s rakovinou všech druhů.

Marta Kostrová, zástupce ČR pro ED a ECPC