Přeskočit na obsah

Po dvou letech opět spolu.

Konference zástupců pacientek v Miláně.

Po letech izolace a virtuálních setkání jsme se konečně mohly osobně zúčastnit konference evropské pacientské organizace Europa Donna (ED). Do Milána se 24.září 2022 sjelo 40 delegátek, další byly připojeny online.

Bylo příjemné osobně se setkat se známými i novými kolegyněmi z členských zemí EU (i mimo) a osobně se seznámit s novou výkonnou ředitelkou ED Marziou Zambon.

Program byl nabitý zajímavými přednáškami i workshopy na palčivá témata – především o aktualizovaných Směrnicích o screeningu rakoviny prsu a diagnóze v rámci Iniciativy Evropské komise o rakovině prsu. Směrnice zahrnují nová aktuální doporučení pro členské země a implementaci evropského schématu zajištění kvalitních služeb spojených s rakovinou prsu.

Upoutala mne i přednáška Olivie Pagani, koordinátorky programu rakoviny prsu v rámci Evropské onkologické školy (ESO) o klinických studiích, např. jak probíhá její příprava a co všechno je třeba brát v úvahu.

Dalším zajímavým příspěvkem bylo závažné téma genetické, genomické a personalizované léčby zaměřené na obhájce pacientů.

Součásti konference byla i výstavka publikací ED, ale i některých členských zemí. ED vydala zprávu o webináři věnovanému metastatické rakovině prsu, který proběhnul v červnu 2022. ED také prezentovala zajímavé výsledky průzkumu o metastatickém stadiu nemoci, kterého jsme se zúčastnili i my, pacientky z ČR. Já jsem přinesla letáky o samovyšetření prsu v angličtině, byl o ně velký zájem.

Celkový dojem z konference byl ohromný, osobní setkání jsou vždy přínosem, sdílení úspěchů jednotlivých organizací potěší a inspiruje.

Marta Kostrová, národní zástupce pro ED a ECPC